Vantaan Energia

Vantaan energian markkinoinnista ei löytynyt kritiikin aihetta kovinkaan paljon verrattuna muihin energiayhtiöihin. Silmään pisti kuitenkin Uusiolämpö-tuotteen esittelysivulla tällainen kohta… 

Ilmastoystävällinen

Uusiolämpö 100 % uusiutuvaa energiaa, jonka hiilidioksidipäästöt ovat 0 kg/MWh.

Uusiolämpö tuotetaan Jätevoimalassamme pääkaupunkiseudun asukkaiden sekajätteistä sekä Martinlaakson biovoimalassa.

Uusiolämmön myyntisivulla tuotetta kuvaillaan myös edelläkävijän valinnaksi, joka tarjoaa mahdollisuuden osallistua ilmastonmuutoksen hidastamiseen.

Väitteiden alta löytyvien linkkien takaakaan ei löydy perusteita väitteille siitä, että bio- ja jätevoiman päästöt olisivat 0 kg/MWh.

Vantaan Energian sivuilla on myös kuvauksia yhtiön asiakkaista, joiden kerrotaan pudottaneen päästönsä nollaan Vantaan Energian Uusiolämmöllä. Näin on kuulemma esim. Suomen suurin kauppakeskus Jumbo tehnyt.

Annoimme näistä palautetta Vantaan Energialle. Vastauksessa kerrottiin muun muassa, että… 

Vantaan Energian tavoitteena on hiilinegatiivinen energiantuotanto vuoteen 2030 mennessä (Lähde: Vantaan Energian strategia). Fossiilisista polttoaineista on tavoitteena päästä eroon vuonna 2026. Puubiomassan hyödyntäminen Martinlaakson voimalaitoksessa päättyy arviolta seuraavan 10 vuoden aikana. Jätteen energiahyödyntämisen päästöt pyritään poistamaan hiilidioksidin talteenotolla: (Tiedote: Vantaan Energian hiilidioksidin talteenottohanke etenee 26.9.2024). Nyt rakennusvaiheessa olevan maailman suurin lämmön kausivarasto Varanto auttaa meitä vähentämään polttamiseen perustuvaa tuotantoa. Vantaan Energialla on rakenteilla myös kolme 60 MW:n sähkökattilaa, jotka hyödyntävät lämmöntuotannossa hiilineutraalia sähköä – korvaten myös polttoon perustuvaa tuotantoa.

Ihan lupaavia tulevaisuudensuunnitelmia, mutta ne eivät vastaa kysymykseen siitä, miksi Vantaan Energia markkinoi jo nykyisiä biovoimatuotteitaan nollapäästöisinä. 

Puu kun ei ole nollapäästöinen polttoaine, kaukana siitä (Yleisimmät ympäristöväittämät, kohta 2).

Tilastokeskuksen julkaiseman päästötaulukon perusteella myös yhdyskuntajätteestä syntyy poltettaessa kohtalaisen korkeat CO2-päästöt, joista osa on fossiilisiperäisiä.

Lienee mahdollista, että jostain Vantaan Energian sivuston uumenista löytyisi tarkemmin penkomalla viittaus EU-direktiiviin ja päästökaupan nykyisiin käytäntöihin, joiden perusteella biomassan poltto voidaan raportoida nollapäästöisenä. Vantaan Energia ei kuitenkaan ole esittänyt tätä perustetta itse väitteen yhteydessä. Eikä se ole peruste väittää puupolttoaineita päästöttömiksi, ks. Yleisimmät ympäristöväittämät, kohta 10.