Lahti Energia kertoo ympäristövastuustaan.

Lahti Energia

Lahti Energia muokkasi päästöväitteitään yhteydenottomme jälkeen.

Lahti Energia on tehnyt verkkosivustolleen jonkin verran muutoksia sen jälkeen, kun lokakuussa 2024 annoimme yhtiölle palautetta harhaanjohtavana pitämistämme ympäristöväitteistä.

Esimerkiksi Vihreä Lämpö -tuotteen esittelysivuilta on joskus 9.10. jälkeen poistunut väite Vihreän Lämmön hiilidioksidipäästöttömyydestä.

Ohessa kuva ennen ja jälkeen muokkauksen. Sivulta on siis kadonnut mm. väite, jonka mukaan tuotteen päästökerroin olisi ”pyöreä nolla”.

Lahti Energian toimitusjohtaja Jouni Haikarainen puhuu

Kun 21.10. olimme julkistaneet viherpesukantelumme ja asiasta uutisoi mm. Yle, Lahti Energian toimitusjohtaja Jouni Haikarainen selitti Ylelle, miksi yhtiö oli poistanut päästöttömyysväittämiään pian meiltä saamansa palautteen jälkeen.

Haikaraisen mukaan muokkausten taustalla on ”muuttunut lainsäädäntö” ja ”uudet säännökset”.

Epäselväksi jää, millä tavoin lainsäädäntö on muuttunut ja mitä nämä uudet säännökset ovat.

Viherpesu on ollut kiellettyä iät ja ajat niissä säännöksissä ja siinä lainsäädännössä, johon olemme viitanneet. Ympäristömarkkinoinnin pelisäännöissä ei ole tietääksemme tapahtunut minkäänlaisia muutoksia vuosikausiin.

Muutama yhtiö, joille olemme antaneet niiden markkinoinnista palautetta, on luvannut arvioida markkinointiaan lähempänä EU:n viherpesudirektiivin voimaantuloa. Mutta kuten olemme näille yhtiöille palautteissamme korostaneet ja perustelleet, viherpesu on kiellettyä jo nyt, joten siitä olisi luopua jo nyt.

Tästä lisää Q&A-sivulla, kohdassa 6.

Lahti Energia kertoo päästöistään

Silti läheskään kaikkia 17.10 sivustolta löytyneitä väitteitä ei mielestämme edelleenkään voi pitää täysin selkeinä ja tosina.

Energiantuotanto-sivullaan yhtiö kertoo: “Suosimme tuotannossamme uusiutuvia ja kierrätyspolttoaineita, kuten saha- ja puuteollisuuden sivuvirtoina syntyvää biopolttoainetta” ja että “kestävän kehityksen mukainen puupolttoaine on muun muassa metsätähdehaketta sekä sahojen sivutuotteita, mutta joukossa voi olla myös järeämpää korkeampaan jalostukseen tarkoitukseen kelpaamatonta puuaineista.” 

Tämä jättää epäselväksi, kuinka yhtiö on varmistanut, että sen ostama puupolttoaine täyttää kyseisen määritelmän. Hakevuori Oy mainitsee Lahti Energian yhdeksi suurimmista hakkeen ostajistaan. Kyseisen yrityksen energiapuupuuterminaaleista ainakin Askolasta ja Porvoosta on löytynyt ympäristökampanjan kartoituksissa järkälemäisiä runkoja, joista ainakin osa varmasti kelpaisi muuhunkin teollisuuteen.

Lahti Energian sivustolta löytyi vielä viikon 42 lopulla muutakin informaatiota, joka yhä antaa ymmärtää bioenergian lukeutuvan keinoihin, joilla hiilidioksidipäästöt saadaan vähenemään. Esimerkkinä viime keväänä julkaistu tiedote “Energiamurros johtaa tulevaan”…

Lahti Energia päästökertoimistaan

…sekä Vihreän lämmön päästökertointa (0gCO2/kWh) koskeva väite vailla perusteluja.

Yhtiön mukaan yli puolet sen käyttämistä polttoaineista viime vuonna olivat biopolttoaineita. Reilu kolmannes viime vuoden energiasta tuli kierrätyspolttoaineista, jotka yhtiön mukaan ovat mm. muovia, paperia, pahvia ja puuta.

Päästötaulukoiden perusteella sekä energiapuun että kierrätyspolttoaineiden päästökertoimet ovat huomattavasti nollaa korkeammat (tästä lisää esim. Tilastokeskuksen Polttoaineluokitus 2024 -taulukosta sekä Viherpesun UKK:sta).