Muut puolueet:
Avoin puolue
Avoimen puolueen mielestä Suomen kaupunkeihin saataisiin ”lähes päästötöntä, huoltovarmaa lämpöä ja sähköä pienydinvoimalla”.
Olemassa ja käytössä olevia energiamuotoja Avoin puolue ei vaaliohjelmassaan kommentoi.
Eläinoikeuspuolue
Eläinoikeuspuolue vaatii kuntavaaliohjelmassaan kunnilta muun muassa luonnontilaisten alueiden suojelua ja monimuotoisuuden tukemista. Keinoja tähän vaaliohjelmassa on eritelty melko perusteellisesti.
Eläinoikeuspuolueen mukaan kuntien on edistettävä energiajärjestelmien hiilestä irtaantumista ja sähköistämistä. Fossiilisten polttoaineiden ”ja niihin verrattavien energialähteiden käytölle on asetettava takaraja kunnissa”, puolue vaatii täsmentämättä kuitenkaan, mihin se viittaa fossiilisiin verrattavilla energialähteillä.
Puolue haluaa kuntien suosivan uusiutuvia energialähteitä sekä hukkalämpöä ja ettei uusille turve-, hiili- tai öljyvoimaloille myönnetä rakennuslupia.
Bioenergiaan Eläinoikeuspuolue ei ota vaaliohjelmassaan kantaa.
Kristallipuolue
Kristallipuolueen sivustolta ei löydy varsinaista kuntavaaliohjelmaa, mutta yleisohjelmastaan puolue on omistanut muutaman kappaleen luonnolle ja eläimille.
Kristallipuolue peräänkuuluttaa muun muassa ”luontoa kunnioittavia tapoja”, eläinten lajityypillisten tarpeiden huomioimista sekä lasten kasvattamista ”luontoa kunnioittaviksi yksilöiksi”.
Kristallipuolueen mukaan tärkeää on ”luontoa säästävän energiapolitiikan edistäminen” ja ”rohkea panostaminen uuden ajan energiamuotoihin”.
Tämän konkreettisempia ratkaisumalleja puolue ei esitä.
Liberaalipuolue
Liberaalipuolueen kuntavaaliohjelma ei sano mitään kuntien energiapolitiikasta mutta sisältää pari tiivistä vaatimusta, jotka liittyvät luonnon monimuotoisuuteen. Puolue haluaa ”puistoalueet ja niityt pörriäisille” sekä ”käyttämättömät ruohoalueet niityiksi.”
Lisäksi Liberaalipuolue vaatii jätehuoltoa helpommaksi ja kuntalaisille välineitä vieraslajien tuhoamiseksi.
Suomen kommunistinen puolue (SKP)
SKP:n kuntavaaliohjelma sisältää pitkähkön osion otsikolla ”Ympäristökriisi vaatii kuntia toimimaan”.
Siinä SKP vaatii muun muassa ”ekologista kaavoitusta ja ”viheralueiden suojelua” sekä ilmaisee huolensa siitä, että Suomen metsät ovat muuttuneet hiilinieluista päästölähteeksi. Puolue esittää muutaman varsin konkreettisen ratkaisun monimuotoisuuden tukemiseksi ja päästöjen vähentämiseksi.
Vertailumme ainoana puolueena SKP vaatii kunnilta tukea ympäristöliikkeelle. SKP:n mielestä ”on tarjottava nuorille ympäristöaktivisteille mahdollisuuksia vaikuttaa päätöksentekoon”.
”Energiantuotannossa on luovuttava uusiutumattomista energialähteistä, myös turpeesta. Kuntien tulee siirtyä mahdollisimman nopeasti täysin uusiutuvaan energiaan ja torjua ilmastokriisiä esimerkiksi suosimalla paikallisia ja vähäpäästöisiä ratkaisuja. Energian kulutusta on ohjattava myös verotuksen avulla, eikä energia- ja vesiyhtiöitä pidä yksityistää”, SKP vaatii.
Puun energiakäyttöön SKP ei suoraan ota kantaa.
Valta kuuluu kansalle
VKK ei tiiviissä vaaliohjelmassaan ota kantaa siihen, millaisia energia-asioita kunnissa tarvitaan. Ympäristöystävällisintä politiikkaa on VKK:n mielestä yksinkertaisesti ”pienyrittäjyyden, maatalouden ja laadukkaan paikallistuotannon suosiminen kunnallisissa ja alueellisissa hankinnoissa”.
Vapauden liitto
Vapauden liiton sivustolta ei löydy erillistä kuntavaaliohjelmaa, mutta yleisohjelmassaan puolue esittää näkemyksiä, jotka eivät lupaile kovin edistyksellistä ympäristöpolitiikkaa.
Vapauden liiton mielestä ympäristönsuojelussa tulisi sijoittaa resursseja ”ainoastaan sellaisten ongelmien korjaamiseen, jotka 100% varmasti tiedämme ihmisen aiheuttamiksi”.
Ilmaston lämpenemistä Vapauden liitto ei pidä sellaisena ongelmana; puolue ilmoittaa ettei usko ihmisen aiheuttamaan ilmastonmuutokseen.
Vapauden liiton mielestä ”hysterisointi hiilidioksidin suhteen on ylimitoitettua” ja huomauttaa, että ”kaikesta huolimatta hiilidioksidi on kasveille välttämätön arvokaasu”, josta ”on pulaa”.