Lempeä Lämpö / Suur-Savon Sähkö

Lempeän lämmön somemainontaa

Suur-Savon Sähkö ja sen tytäryhtiö Lempeä Lämpö ovat markkinoineet energiatuotteitaan mielestämme harhaanjohtavilla ympäristöväittämillä.

Suur-Savon Sähkön verkkosivustolta löytyvässä materiaalissa tämä näkyy mm. konsernin vastuullisuusraportissa 2023. Raportin mukaan konsernin tuottama kaukolämpö oli viime vuonna yli 80-prosenttisesti hiilineutraalia ja oma sähköntuotanto 99% hiilineutraalia. Raportista selviää myös, että kaukolämmön polttoaineista 80,9 prosenttia on ollut puupolttoainetta.

Lempeän Lämmön viestinnässä ja markkinoinnissa puunpolton ympäristöystävällisyyttä korostetaan runsaasti. Yhtiön verkkosivuilla, Facebook-postauksissa ja maksetussa somemainonnassa ovat esiintyneet mm. nämä väitteet:

  • Kaukolämmön tuotamme tehokkaasti ja mahdollisimman hiilineutraalisti lähellä sinua. 85 % kaukolämmöstä on puuperäistä lähimetsien energiaa. 
  • Kaukolämpöön siirtyminen on ilmastoteko: Lempeä Kaukolämpö on aina tuotettu paikallisessa lämpövoimalassa tehokkaasti ja ympäristöä kunnioittaen. Noin 81 % lämmöstämme on peräisin järvisuomalaisen metsätalouden sivuvirroista eli lähimetsien hukkaenergiasta.
  • Mitä 100 % hiilineutraali kaukolämpö on? Kun valitset kaukolämpötuotteeksi Lempeä Ekon, voit olla varma siitä että kiinteistösi käyttää vain täysin hiilineutraalia lämpöä. Tuotteen hiilineutraalius perustuu siihen, että se tuotetaan sinua lähellä ja pelkästään uusiutuvista puuraaka-aineista.
  • ♻️Mitä on 100 % hiilineutraali kaukolämpö? Kun valitset Lempeä Eko -kaukolämmön, valitset 100 % hiilineutraalin vaihtoehdon. – – Lempeä Eko on paitsi vastuullinen, myös ympäristöystävällinen valinta. Valitessasi meidät, sitoudut hiilidioksidipäästöjen vähentämiseen ja ilmaston lämpenemisen hidastamiseen. – – Jokainen Lempeä Eko -asiakas saa sertifikaatin, joka kertoo, että lämmitys on hiilineutraali. – – Valitsemalla Lempeä Eko -kaukolämmön teet tärkeän valinnan ympäristön ja tulevaisuuden puolesta. 💚  (mainos FB:ssa ja IG:ssa 5.–12.1.2024)

Emme tiedä, mikä tekee Lempeän Lämmön kaukolämpötuotannosta ympäristöystävällistä, sillä yhtiön markkinointikanavista ei löydy perusteluja ja lähteitä tälle. Tieteellistä näyttöä puunpolton ympäristöongelmista kuitenkin löytyy runsaasti, tästä lisää: Yleisimmät väitteet, kohdat 2–4.

Kohdassa 4 tarkastellaan kriittisesti myös Lempeä Eko -tuotteen esittelysivulla esiintyvää väitettä, jonka mukaan “kiinteistösi käyttämän lämmön tuotannossa syntyvä määrä hiilidioksidipäästöjä ei lämmitä ilmakehää vaan sama määrä hiilidioksidia sitoutuu takaisin metsissä kasvaviin puihin”.

Mielestämme moiset väittämät ovat monin tavoin harhaanjohtavia eivätkä noudata mm. kuluttajansuojalain 2 lukuun perustuvia ympäristömarkkinointiohjeita, jotka kilpailu- ja kuluttajavirasto (KKV) on julkaissut. Tässä ohjeistuksessa sanotaan muun muassa, että

  • sellaisiin ympäristövaikutuksiin ei pidä vedota, joista on olemassa ristiriitaisia tutkimustuloksia
  • Tuotteen ympäristövaikutuksiltaan merkittävät ominaisuudet pitää kertoa selkeästi ja yksiselitteisesti.
  • Yleisiä, yksilöimättömiä ja moniselitteisiä ilmaisuja on syytä välttää.
  • Jos tuotteen valmistusprosessin, ainesosien tai käytön ympäristövaikutuksista ei ole varmuutta, kannattaa kertoa vain tosiasiat.
  • Ympäristöystävällinen-sanaa tai vastaavia yleistäviä (vihreä, luontoystävällinen, eko-tuote) sanoja voi käyttää vasta, kun on todella perusteellisesti selvittänyt tuotteen koko elinkaaren. – – Tällaisia yleisiä väittämiä voi käyttää vain, jos tuote koko elinkaarensa ajan – ”kehdosta hautaan” – kuormittaa ympäristöä olennaisesti vähemmän kuin muut samaan tuoteryhmään kuuluvat tuotteet. Yleisen ympäristöväittämän tueksi pitää löytyä selvitys, joka koskee tuotteen koko elinkaaren aikaisia ympäristövaikutuksia.