Annoimme Turku Energialle palautetta mielestämme harhaanjohtavista ympäristöväittämistä, joilla yhtiö on markkinoinut tuotteitaan ainakin verkkosivuillaan, Facebookissa ja Instagramissa julkaisemissaan mainoksissa, mainoslehdessään, Valopilkku-asiakaslehdessään ja Youtube-videoissaan. Tällaisia väitteitä ovat esim. seuraavat:
- “Tarjoamme turunseutulaisille ja muille asiakkaillemme hiilivapaata ja uusiutuvilla energialähteillä tuotettua sähköä, lämpöä, jäähdytystä ja höyryä.
- Bioenergia – vihreää energiaa sivuvirroista. Bioenergia tarkoittaa energiaa, joka syntyy esimerkiksi polttamalla biopolttoaineita eli biomassaa. Biopolttoaineita ovat mm. saha- ja metsäteollisuuden sivutuotteet eli sahanpuru, puunkuoret ja puuhake sekä jätepuu, pahvi ja pelletit.
- Bioenergia luokitellaan hiilidioksidineutraaliksi. Biomassan poltossa vapautuu hiiltä, mutta se sitoutuu lopulta takaisin uuteen kasvavaan biomassaan.
- Bioenergia on olennaisessa osassa Turku Energian kaukolämmön tuotannossa. Sillä pystytään korvaamaan esimerkiksi kivihiilen käyttöä, mikä vähentää hiilidioksidipäästöjä merkittävästi.
- Haluatko pitää hiilijalanjälkesi kurissa? Ekotakuu Lämpö -palvelullamme saat 100 % uusiutuvaa kaukolämpöä, jolla voit nollata hiilidioksidipäästösi lämmitysenergian osalta.
- Ekotakuu-asiakkaana olet mukana luomassa ympäristöystävällistä ja kestävää tulevaisuutta. Voit jopa nollata kotisi hiilidioksidipäästöt lämmitysenergian osalta.
Yhtiön johtotehtävissä toimiva henkilö vastasi palautteeseemme viestillä, joka muistutti tyyliltään ja sisällöltään myyntikirjeestä tai asiakastilaisuudesta kopioitua PR-puhetta.
Viestiimme, jossa olimme kritisoineet biopolttoaineiden mainostamista ympäristöystävällisinä, vastattiin mm. kertomalla, kuinka Turku Energia on “tehnyt jo kahden vuosikymmenen ajan matkaa kohti uusiutuvilla ja päästöttömillä energianlähteillä tuotettua energiantuotantoa” ja kuinka merkittävästi yhtiö on lisännyt biopolttoaineiden käyttöä viime vuosina.
Saamamme vastauksen mukaan “määritelmällisesti kaukolämpö on hiilineutraalia silloin kun Energiavirasto on myöntänyt sille Energian alkuperätakuun”.
Ei pidä paikkaansa. Energiaviraston alkuperätakuu ei määrittele varmentamaansa kaukolämpöä hiilineutraaliksi eikä muutoinkaan ota mitään kantaa energian ympäristövaikutuksiin (tästä lisää Yleisimmissä väitteissä, kohdassa 8).
Turku Energian johtohenkilö viittasi vastauksessaan myös EU:n uusiutuvan energian direktiiviin eli ns. Red II –direktiiviin: “RED II -direktiivin mukaan biomassan käyttö energiantuotannossa luokitellaan uusiutuvaksi ja hiilineutraaliksi, koska puut kasvavat takaisin ja sitovat poltossa vapautuneen hiilidioksidin osana hiilikiertoa.”
Kyseinen direktiivi ei tosin kuvaa asiaa noin eikä siitä löydy sanahaulla ainuttakaan kertaa sanaa “hiilineutraali”. Eikä tutkijoiden mukaan pidä paikkaansa, että nykyisillä hakkuumäärillä puut ehtisivät kasvaa takaisin ja sitoa kaiken sen hiilen, joka niiden poltossa vapautuu. Eivät ainakaan niin nopeasti kuin Suomen ja EU:n ilmastotavoitteet edellyttäisivät (Yleisimmät väitteet, kohta 4).
Direktiivi kyllä luokittelee puun uusiutuvaksi, ja puun polton CO2-päästöt lasketaan ja raportoidaan energiasektorilla nollana. Tämä ei tarkoita, ettei puun poltosta syntyisi päästöjä, vaan että siitä syntyvät päästöt lasketaan eri (maankäyttö-) sektorin raportteihin (Yleisimmät väitteet, kohta 10).