Väre

Väre on mm. verkkosivuillaan, Youtubessa, Facebookissa ja Instagramissa. antanut ymmärtää bioenergian olevan ympäristöystävällistä. 

Verkkosivustollaan Väre selvittää mm, että “Lain puitteissa uusiutuvaksi energiaksi lasketaan tuuli-, aurinko-, maalämpö-, aalto- ja vuorovesienergia sekä vesivoima, biomassa, kaatopaikkakaasut, jäteveden käsittelylaitoksen kaasut ja biokaasut. Jokaisessa näistä sähköä tuotetaan menetelmillä, joiden tuotanto ei kuormita luonnonvaroja tai aiheuta hiilidioksidipäästöjä.”

Väre kuvaa “Vihreää sähkösopimusta” myös “yhtenä nopeimmista ja helpoimmista tavoista tehdä luotettavasti oma konkreettinen ilmastoteko” ja että uusiutuvan energiatuotannon “lisääntyvän kysynnän avulla hiilidioksidipäästöjä voidaan merkittävästi vähentää”. 

Perusteluja väitteille ei Väreen sivustolta löydy.

Energiaviraston alkuperätakuuseen Väre on viitannut ainakin seuraavilla tavoilla.

  • Vihreä sähkö on alkuperätakuin varmennettua ympäristöystävällistä sähköä, joka on tuotettu vesi- ja tuulivoimalla sekä bioenergialla.
  • Vihreä sähkö tarkoittaa alkuperätakuin varmennettua puhdasta tuuli- ja vesivoimaa sekä bioenergiaa, joiden alkuperää viranomaiset valvovat. 

Tapa, jolla Väre yhdistää “vihreyden”, “ympäristöystävällisyyden” ja “puhtauden” Energiaviraston alkuperätakuuseen, antaa ymmärtää, että alkuperätakuu takaisi sähkön vihreyden, puhtauden ja muut myönteiset ympäristövaikutukset.

Näin ei ole. Energiaviraston alkuperätakuu ei ota kantaa siihen, mitä sen varmentamat energiamuodot aiheuttavat ympäristölle. Tästä lisää Yleisimmissä väitteissä, kohdassa 8.

Annoimme näistä epäkohdista Väreelle palautetta, johon saimme Väreeltä vastauksen 9.10.2024. Väreen johtotehtävissä työskentelevä henkilö kiitteli palautteesta ja lupasi tarkastella yhtiön tiedoissa esiintyviä epäkohtia. Hänen mielestään esim. väite ”sähköä tuotetaan menetelmillä, joiden tuotanto ei kuormita luonnonvaroja” olisi syytä poistaa.

Väreen johtohahmo lupasi välittää muutostoiveet markkinointiosastolle, joka ryhtyisi toimenpiteisiin tarpeellisten muutosten tekemiseksi. 

Vielä pari viikkoa myöhemmin emme olleet havainneet mitään muutoksia tapahtuneen.