“Bioenergian markkinointi on silkkaa viherpesua, osoittavat viimeistään nämä kuvat”, väittää ympäristökampanja

Tiedote 3.12.2024

Ei polteta tulevaisuutta -kampanja kävi marraskuun lopulla kuvaamassa energiapuuterminaaleja ja bioenergialaitoksia Satakunnassa, Pohjanmaalla sekä Etelä- ja Keski-Pohjanmaalla. Kampanjan mukaan jokaisesta kohteesta löytyi runsaasti näyttöä siitä, että bioenergiayhtiöiden markkinointipuheet ovat pitkälti viherpesua.

Ei polteta tulevaisuutta -ympäristökampanja on jatkanut Suomen energiapuuterminaalien ja bioenergialaitosten kuvauksia ja kartoituksia, jotka se aloitti viime vuonna. Marraskuun 2024 loppupuolella kampanja kävi yhdeksässä uudessa kohteessa länsirannikon tuntumassa.

”Havaintomme kaikista näistä kohteista ovat ristiriidassa sen kanssa, mitä bioenergiayhtiöt julkisesti kertovat toimintansa ympäristövaikutuksista”, sanoo Ei polteta tulevaisuutta -kampanjan koordinaattori Varpu Sairinen.

Jokaisesta kohteesta löytyi runsaasti ainespuuta eli jalostuskelpoista puuta, joka olisi soveltunut esimerkiksi selluteollisuuden käyttöön.

”Tämä on ristiriidassa sen tarinan kanssa, jota monet bioenergiayhtiöt ja niiden etujärjestö Bioenergia ry. on kertonut. Ne ovat markkinoinnissaan väittäneet, että metsiä ei hakata Suomessa varta vasten energiakäyttöön. Niiden mukaan puupolttoaineet ovat metsäteollisuuden ’sivuvirtoja ja tähteitä’ kuten purua, hakkuutähteitä ja jätepuuta”, Sairinen taustoittaa.

”Silti suurin osa kaikesta siitä puusta, jota olemme viimeisen kahden vuoden aikana nähneet yhteensä yli 30 kartoituskohteessamme, on ollut ihan muuta kuin purua ja risuja”, Sairinen toteaa.

Useimpien kohteiden polttopinoista löytyi haapaa, joka on merkittävä puulaji luonnon monimuotoisuudelle ja joka metsäteollisuuden omienkin sääntöjen mukaan kuuluisi jättää hakkaamatta. Haapa toimii pesä- ja ravintopuuna lukuisille lintu-, nisäkäs- ja hyönteislajeille sekä kasvualustana kasveille ja sienille.

Kumekon terminaalista Porista sekä EPM Metsän terminaalista Mustasaaresta löytyi myös isoja kasoja kantoja ja juurakoita.

”Ilmaston kannalta varsinkin juurakoiden korjaaminen hakkuualueelta on erittäin haitallista, koska sen seurauksena maaperään sitoutunut hiili vapautuu taas ilmakehään”, Sairinen huomauttaa.

Puun lisääntyvä energiakäyttö lisää päästöjä

Luonnonvarakeskuksen (Luke) viime viikolla julkaiseman Puun kulkuvirrat 2023 -tilaston mukaan puun kuiva-aineesta 61 prosenttia päätyi viime vuonna energiaksi. Osuus on kasvanut vuodesta 2019 lähtien joka vuosi yhdellä prosenttiyksiköllä. Metsähaketta eli suoraan metsästä energiakäyttöön korjattua puubiomassaa poltettiin Luken mukaan viime vuonna ennätykselliset 11 miljoonaa kuutiota, kahdeksan prosenttia edellisvuotta enemmän.

Sairinen pitää näitä lukuja monin tavoin huolestuttavina. 

“Suomen metsät ovat muuttuneet kasvihuonepäästöjen nielusta niiden lähteeksi, koska olemme hakanneet metsiämme nopeammin kuin ne ehtivät uusiutua. Yhä useampi suomalainen eliölaji on muuttunut uhanalaiseksi, kiitos liikahakkuiden. Varsinkin vanhojen metsien hakkuut vaarantavat niin luonnon monimuotoisuuden kuin hiilivarastotkin.”

Polttaminen on Sairisen mukaan ympäristön kannalta pahinta, mitä hakatulla puulla voi tehdä. Puupolttoaineilla on suuremmat hiilidioksidipäästöt kuin useimmilla fossiilisilla polttoaineilla, esimerkiksi kivihiilellä. 

Ei polteta tulevaisuutta -kampanjan tiedottaja Jaakko Kilpeläinen sanoo, että useimpiin marraskuun kuvauskohteisiin liittyvien yhtiöiden markkinointi antaa bioenergian ympäristövaikutuksista päinvastaisen kuvan kuin tilastot ja tutkimukset.

”Ne länsirannikon yhtiöt, joiden poltettavaksi kuvaamamme puu oli menossa, mainostavat bioenergiaa muun muassa ‘ympäristöystävällisenä’, ’hiilineutraalina’ tai ’CO2-vapaana. Lähes kaikki nämäkin yhtiöt olisivat hyvin sopineet viherpesuilmoitukseen, jonka teimme lokakuussa kuluttaja-asiamiehelle”, Kilpeläinen toteaa.

Vapaasti julkaistavia kuvia länsirannikon kohteista marraskuulta 2024 löytyy tästä kansiosta. Julkaistavat uutiskuvat voi kreditoida nimellä Ei polteta tulevaisuutta.

Lisätietoja:

Varpu Sairinen
Kampanjakoordinaattori, Ei polteta tulevaisuutta
0400 907 133
info@eipoltetatulevaisuutta.fi

Kuvia ja tietoja marraskuun kohteista: 

Kampanjan aiemmat kohteet: https://eipoltetatulevaisuutta.fi/mita-suomessa-poltetaan-energiaksi/ 

Lisää kuvia kampanjan 2023–2024 kartoittamista kohteista:: https://drive.google.com/drive/folders/1ausJE2MyCIvyZx7gG45ZBIwqUpedTRhq  (kreditointi julkaistaessa nimellä Ei polteta tulevaisuutta)